søndag 3. august 2008

Nydelige Costa Rica
Vi ønsker å starte denne gangens artikkel med dette sommerbilde som akkurat har vunnet start turs fotokonkurranse og kommer på forsiden av neste feriekatalog.

Det går mot innspurten av trimesteret her på EARTH, og det merkes. Avsluttende eksamener og innleveringer står i kø. Men innimellom svette og slit så er det tid til å kose seg litt, og nyte både livet og mellomamerikas mange eventyr.

Siden sist så har vi vært på flere utflukter med skolen såkalt gira (uttales kjira), spist bønner og ris, planta ananas og banan, hatt noen helgeturer, et lite ferieopphold i Panama, og ellers noen sportslige aktiviteter.
Her tegner entomologi lærer Edgar opp de forskjellige delene på sommerfugllarver.

Tor Arne har fått ordnet seg en tillatelse til å ta med biller hjem til Norge og er storfornøyd med det, han kan fortelle at store feite biller er en skikkelig slager under juletreet i det Grimstaeske hjem. Ellers så går helgene som regel med til reising for å se seg rundt i det vakre Costa Rica.


Her gjør Tor arne og Ondra seg klare til å sette opp lysfelle for biller i regnskogen.


Trygve har startet kariere her nede som sjonglør og begynner å bli etterspurt; fortsetter det sånn så kan det hende at en eller annen vil ha autografen min om et par hundre år, sier han med et stort smil. Eller så går det i samling av sommerfuglmygg, (som kanskje ikke er like god slager under juletreet som biller) og jobbing på den organiske gården.

Sjongleringsshow med innebakt flammeblåsing ser stilfult ut i den Costaricanske sommernatta.

For noen uker siden dro vi begge på en utflukt som skolen hadde, en såkalt "gira". Der besøkte vi blant annet en Tilapia gård, et meieri, ananas og yuca pakkeri, og en organisk ananas plantasje.
+ et par dager med kommunearbeid for en utkant landsby helt nor i Costa Rica. Disse utfluktene er noe universitetet pakker inn i undervisningsopplegget slik at elevene skal få en smak på det virkelige livet før de forlater universitetet.Denne stolte bonden, som vi besøkte på giraen, forteller at han nå har satset på økologisk ananas, det er en stor risiko å ta, men er vel vert det hvis han får det til, han kan nemlig høste opptil 7 tonn på målet hvis han lykkes, og da er det vel vert investeringen.

Tur til Panama ble de også på oss, det er nemlig slik at vi bare har visum for 3 måneder, og da må vi ut av landet i 72 timer for å få nye 3 måneders visum. Teit regel i grunnen men bra for oss, for det var deilig med en liten ferie midt i alt skolemaset. Vi var altså seks stykker som dro, den allerede nevnte Ondra, en sjekkisk gutt som skal begynne på Ås til høsten, og tre amerikanske studenter; Stacy, Cecili og Alexis, foruten Tor Arne og meg.
Av aktiviteter kan nevnes; delfinsafari, snorkling, vanligvis solfylte strender, mangroveskogsafari, solbrendte neser, kokosnøttåpnekonkurranse og mye mye mer. Plassen heter "Bocas del Toro"
og vi tar gjerne opp igjen turen dit.
Flipper tok turen innom og kom ganske nærme båten. Flotte dyr de derre delfinene i grunnen.

Ja så er vi inne på dyreriket og da er det tid for denne gangens zoologi.

Første par ut er disse hekkende storkiskadiene (Pitungus sulphuratus) da er det altså mating på gang, noe som lager ganske hektisk aktivitet like utenfor soveromsdøra til Trygve. Trygve på sin side ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om at herr og fru storskadi lager leven fra morgen til kveld.


Neste mann ut er denne gule grophuggormen eller Schlegels lanse huggorm.(Bothriechis schlegelii) den hører naturlig hjemme i trær og er en av grunnene til at en skal se seg litt ekstra godt for før en begynner å leke apekatt. Det er ingen fare for at du står på menyen, for denne karen spiser bare fugler, rotter, flaggermus store insekter og leddyr, men den er likevel giftig og det er ikke noe særlig med et bitt. uansett fin å se på. men ikke noe mer en det.TTA`s agurknytt


Grunnet agurktider har redaksjonen ligget nede litt her på kontoret til Tor og Trygves Adventure. Men for alle faste lesere her er en rykende ferske utgave av TTA`s agurknytt.
Dyrevenn reddet forvillet padler.
Denne Gullkronete møller-amazonen (Amazona farinosa), på folkemunne kalt pappegøye, satte liv og helse til for å redde en forkommen turist. Turisten (til høyre i bildet) beskriver hendelsen som mindre skremmende, men legger til at alt ser anerledes ut fra fugleperspektiv.

Peanøtter ned med 14%


Årets avling med økologiske peanøtter har gått noe ned, dette skyldes trolig små snømengder og ikke skikkelig vinterfrost foreslår lederen for norsk forening for økologiske peanøtter Trygve Danbolt. Han legger til at de også er visse tap i avlingen siden ferske peanøtter slett ikke smaker sa aller verst.

Ny innspilling av HamletÅ ikke være roper Claudius (Tor Arne) mens han vrenger seg i smerte etter et stikk med gift sverdet til Hamlet ( Jensi) Like etter dør selvfølgelig Hamlet også under store stønn etter å ha gitt fra seg det danske kongedømme til Norske prinsen Fortinbras.
Denne nye oppsetningen av Hamlet på spansk skulle vise seg å bli en heller dårlig publikumssuksess, men innlevelsen manglet det ihvertfall ingenting på.

Hendig modell fra DBSDenne nye moddellen fra DBS har akkurat ankommet markedet. Sykkelen er så liten at den kan tas med på tog, buss og til og med i skolesekken. Men det er ikke alt, for denne sykkelen er nemlig beregnet for to. Vi har desverre ikke lyktes å komme i kontakt med DBS fabrikken og vet ikke når sykkelen har sin deby i Norge.


Bramasutra for Gekkoer


Endelig har dyrebeskyttelsen kommet ut med denne lenge etterlengtede boken " Bramasutra for gekkoer" boken er flott illustrert med fargebilder i miniatyrformat slik at det passer for nettopp gekoer. TTA fikk et eksklusivt intervju med Heidi Halvorsen hvor hun kommenterer; "Vi er svært glade for å endelig kunne dekke et lenge neglisjert kapittel av biologien. Sanheten er at gekoer har et veldig dystert samliv og dette øker faren for blant annet predasjon og barnedød."
Neste prosjekt sier Heidi er bramasutra for elefanter og pandabjørner, hun legger til at hun er glad for at svenskene støtter opp om prosjektet og stiller seg spørrende til stoltenbergsregjeringens budsjettprioriteringer.


Gal slangetemmer på frifot

Mandag klokken14.30 rømte denne psykiatriske pasienten fra oppholdet sitt på gimlekollen. Han går under navnet slangesleikern, og anses for å være svært uberegnelig. tips i saken mottas på Råde politikammer på telefon 66 81 21 00


Ukens rett:

Ukens rett er helstekt tilapia med nypresset apelsinjus og yuca.
1 hel tilapia
1/2 yuca
2 Sitroner
2ts Salt
4 nyplukkede apelsiner
5 ferske tomater
Sjalottlauk og pepper.

Del sjalottlauken i båter, fres dem lett i en stekepanne, tilsett salt, pepper og sitron, la det frese litt før du legger oppi fisken.
Del yucaen opp i passe biter og la dem koke til de er gode og møre. Slipp så de kokte bitene av yuca oppi pannen sammen med fisken.
Når fisken slipper beinet er den klar. Ta fisken og yucaen ut av pannen og legg dem pent på en talerken, dander med sitron rundt.

hakk så tomatene opp i små terninger oppi panna, la dem surre litt sammen med restene etter fiskestekingen, tilsett litt vann, og vips så har du en flott fiskesaus.
Skrell apelsinene med en kniv, og del dem i passende biter. Putt så bitene oppi en blender sammen med isbiter og la det dure og gå i et minutts tid. Server det hele i et glass ved siden av fisken.

bon apetit.
Søker forhold på si.

Ung kvinne lei av innpåsliten mann søker forhold på si. Trenger ikke være singel, ingel forpliktelser eller faste bånd.

Billmrk: Costa RicaGratulerer med dagen

Vi har fått inn en hilsen sånn helt på tampen. det er Kåre Gudleik fra enebakk som har sendt denne inn:
Vi er så stolt av deg, en gutt som er litt på snei, lange slips og sure sokker, men gutten vet nok hvor han tråkker. Gutten han er blitt så stor, han tar igjen vår kjære mor, snill og grei en presang med flypost venter nok på deg. Gratulerer med dagen hilsen onkel Kåre gudleik og Berntine , mimmi, tante Aslaug og Torleif på Eina og alle vi andre som er så glad i deg

Og vi i redaksjonen slenger oss også med på den antagelig alt for sene gratulasjonen; gratulerer så mye med 13 års dagen Daniel


9 kommentarer:

Anonym sa...

Har det tradisjonelt sett vært veldig stor produksjon av uorganisk ananas i Costa Rica?

Anonym sa...

Jeg kan bekrefte at biller er braksuksess under Grimstadiske juletrær, selv om senere ankomne medlemmer av de invidde kanskje har en med reservert holdning til det hele. Men det er jo ingenting å bry seg om. Småpenger fra merkelige land er også en innertier.

Runar sa...

jeg er så utrolig misunnelig på dere=)
Trygve: møtte broren din på skjærgårs, dere er rellativt like=)

Ellers takk for serdeles trivelig blogg, og grattulerer så mye med vinnerbildet!!

koz og zmazk fra Runar

Ella sa...

nå må jeg jo nesten skaffe meg en feriekatalog for første gang i livet

Heidi sa...

Dere er dere selv like. =)Møtte dere prison break folkene i panama? =)

Anonym sa...

halla! Skal innrømme at je er itte den mest aktive bruker av denne bloggen ama. Men godt å høre at dere har det bra! velkommen hjem til norge 26 aug!

mvh
Thomas Lollike

Anonym sa...

Halla boys!:)
Det er skikkelig morro å lese bloggen deres asså. Jeg har ikke vært mye stødig på kommentarene, men skal endres nå!hehe... Nå begynner snart det nye halvåret på Ås, og jah, det er ikke det samme uten dere gutta vett! Savner dere kan jeg virkeli si!
Stå på med arbeid, studier, kosing i hengekøye(!?;) osv! Digger dere komiser!
Slag&Spark fra David

Anonym sa...

Dere er fantastiske!! Savner dere! Kom til Tromsø! :) Koooz.

Anonym sa...

Dere er fantastiske!! Savner dere! Kom til Tromsø! :) Koooz.